O noua zona de zi, de inspiratie Montessori

De ceva timp, mi-a devenit clar ca baietii (2 si 4 ani) petrec timp in camera lor amenajata dupa principiile Montessori (poze aici si aici) mai degraba ca exceptie si de obicei isi desfasoara activitatea in spatiul deschis de la parter sau afara. Asadar, m-am hotarat sa acord mai multa atentie spatiului de zi (sufragerie si bucataria fara usi) si sa le pun la dispozitie materiale selectate mai mult decat in trecut in functie de interesele si semnalele lor, cum v-am povestit aici. Am inceput cu comoda pe care sta televizorul, unde, desi selectam frecvent obiectele de acolo, permanent era o aglomerare inutila. Zilnic, baietii aveau momente in care tranteau cateva (sau pe toate), poate foloseau 5 minute 1-2 obiecte, dupa care nu se mai atingeau restul zilei. Schimbarea a avut un efect incredibil pentru mine. Deci am pus 6 materiale si am mutat o selectie redusa de carti intr-o cutie alaturata, copiii lucreaza cu ele in medie cam 45-60 minute/zi.

 

Asa arata comoda televizorului inainte de schimbare. In raftul din dreapta erau carti, la mijloc, teoretic, jucarii pentru bebelina si in stanga jucarii pentru baieti.

Asa arata comoda televizorului inainte de schimbare. In raftul din dreapta erau carti, la mijloc, teoretic, jucarii pentru bebelina si in stanga jucarii pentru baieti.

Mai jos adaug cateva poze dupa schimbarea pe care am facut-o saptamana trecuta. Pe masura ce isi pierd interesul in vreun material (2-3 zile nu se uita la el), imi propun sa il inlocuiesc cu altceva. In stanga sub scaun este cutia cu jucarii pentru bebelina. In dreapta este cutia cu carti. Pe comoda un cosulet cu pistoale de apa si un puzzle. Materialele de la stanga la dreapta sunt: cu tie cu unelte de constructii, puzzle cu ursulet din 3 piese, plase de prins fluturi si hartie pentru a prinde fluturasi improvizati, camera foto reala, cutie cu plastilina si unelte de creat, butoiase si sfoara.

Mai Montessori de atat nu se poate 🙂 Theo (blondul de pe covor) i-a cerut ajutorul varului lui mai mare cu 2 ani sa-l invete cum se face puzzle-ul. Filip (cu bicicleta) observa cu atentie ce fac ceilalti doi copii. Acest puzzle mi se pare grozav. Este din lemn, cu butoane, imaginea este cu o corabie de pirati, semi-scena de razboi si este si sub piesele de puzzle, ca ghidaj. Daca nici puzzle-ul asta nu-i trezea interesul lui Theo, chiar renuntam (acest puzzle sta la baieti in camera de 3 luni si nu l-au atins nici macar o data), dar l-a pasionat si a reusit dupa efort mare sa-l faca singur. A fost prima oara de cand il stiu eu cand a facut un puzzle :), asa ca i-am mai cumparat doua puzzle-uri similare, unul cu masina de pompieri si altul cu utilaje grele de constructii.

Mai Montessori de atat nu se poate smile emoticon T. (blondul de pe covor) i-a cerut ajutorul varului lui mai mare cu 2 ani sa-l invete cum se face puzzle-ul. F. (cu bicicleta) observa cu atentie ce fac ceilalti doi copii. Acest puzzle mi se pare grozav. Este din lemn, cu butoane, imaginea este cu o corabie de pirati, semi-scena de razboi si este si sub piesele de puzzle, ca ghidaj. Daca nici puzzle-ul asta nu-i trezea interesul lui T., chiar renuntam (acest puzzle sta la baieti in camera de 3 luni si nu l-au atins nici macar o data), dar l-a pasionat si a reusit dupa efort mare sa-l faca singur. A fost prima oara de cand il stiu eu cand a facut un puzzle smile emoticon, asa ca i-am mai cumparat doua puzzle-uri similare, unul cu masina de pompieri si altul cu utilaje grele de constructii.
Joc de constructie care l-a interesat putin pe Theo, asa incat l-am inlocuit cu altceva.

Joc de constructie care l-a interesat putin pe Theo, asa incat l-am inlocuit cu altceva.

Eu si cu sotul meu suntem pasionati de board games si speram sa le placa si copiilor ca sa putem juca cu ei cand cresc mai mari. Am inceput sa caut board games care sa nu fie cu competitie (faptul de a pierde il demotiveaza puternic pe Theo, iar cand castiga se poarta urat cu ceilalti din joc). Jocul din poza are 4 puzzle-uri in forma de iglu. Se poate juca si cu intrecere (care face un iglu cel mai repede), dar se poate juca si liber. Le-am adus jocul baietilor cand i-am vazut ca aveau dispozitie de lucru, insa terminasera tot de pe comoda.

Eu si cu sotul meu suntem pasionati de board games si speram sa le placa si copiilor ca sa putem juca cu ei cand cresc mai mari. Am inceput sa caut board games care sa nu fie cu competitie (faptul de a pierde il demotiveaza puternic pe Theo, iar cand castiga se poarta urat cu ceilalti din joc). Jocul din poza are 4 puzzle-uri in forma de iglu. Se poate juca si cu intrecere (care face un iglu cel mai repede), dar se poate juca si liber. Le-am adus jocul baietilor cand i-am vazut ca aveau dispozitie de lucru, insa terminasera tot de pe comoda.

Filip (2 ani) exploreaza pentru prima data puzzle din 3 piese cu un ursulet. Si acest puzzle era inainte in comoda tv, dar nu s-a uitat la el niciodata. Bebelina l-a secondat, probabil ca va face acest puzzle cu ochii inchisi la 1 an 🙂

Filip (2 ani) exploreaza pentru prima data puzzle din 3 piese cu un ursulet. Si acest puzzle era inainte in comoda tv, dar nu s-a uitat la el niciodata. Bebelina l-a secondat, probabil ca va face acest puzzle cu ochii inchisi la 1 an :)

De la un joc vechi, aveam 2 plase de prins fluturi si le-am pus la dispozitie hartie pe care nepotul meu a maruntit-o si s-a straduit cam 20 de minute sa prinda „fluturasii” pe care eu ii aruncam de la inaltime. Baietii mei au fost interesati de rama plaselor, asa ca dupa ce au alergat cu ele o zi in jurul braului, le-am inlocuit cu altceva.

De la un joc vechi, aveam 2 plase de prins fluturi si le-am pus la dispozitie hartie pe care nepotul meu a maruntit-o si s-a straduit cam 20 de minute sa prinda "fluturasii" pe care eu ii aruncam de la inaltime. Baietii mei au fost interesati de rama plaselor, asa ca dupa ce au alergat cu ele o zi in jurul braului, le-am inlocuit cu altceva.

Am numarat si ordonat butoiasele pe culori, dupa care le-am facut sirag.

Am numarat si ordonat butoiasele pe culori, dupa care le-am facut sirag.

Saptamana care a trecut mi-a intarit si mai mult sentimentul ca am gasit un echilibru cu frecventa cu care le schimb materialele de pe comoda. Toti copiii au lucrat intens cu ce le-am oferit. Aici, baietii au sortat acele in cele doua compartimente din cutia transparenta: galbene cu verzi si albastre cu rosii. Theo era usor plictisit, ca era cam usor, dar i-a placut sa-i arate fratelui lui ce stie sa faca. Filip lua cate un ac si ma intreba ce culoare este, dupa care repeta dupa mine si dupa aceea punea acul in compartimentul gresit 🙂

Saptamana care a trecut mi-a intarit si mai mult sentimentul ca am gasit un echilibru cu frecventa cu care le schimb materialele de pe comoda. Toti copiii au lucrat intens cu ce le-am oferit. Aici, baietii au sortat acele in cele doua compartimente din cutia transparenta: galbene cu verzi si albastre cu rosii. T. era usor plictisit, ca era cam usor, dar i-a placut sa-i arate fratelui lui ce stie sa faca. F. lua cate un ac si ma intreba ce culoare este, dupa care repeta dupa mine si dupa aceea punea acul in compartimentul gresit

Atmosfera de studiu la 7 seara: in stanga, Theo face singur puzzle-ul cu piratii, in dreapta, nepotul meu de 6 ani face o lucrare cu acele pe tablita, iar Filip ii inmaneaza ac cu ac. A doua zi, Filip a luat de mai multe ori acest joc, dar nu stiu exact ce a facut cu el, pentru ca eram ocupata.

Atmosfera de studiu la 7 seara: in stanga, T. face singur puzzle-ul cu piratii, in dreapta, nepotul meu de 6 ani face o lucrare cu acele pe tablita, iar F. ii inmaneaza ac cu ac. A doua zi, Filip a luat de mai multe ori acest joc, dar nu stiu exact ce a facut cu el, pentru ca eram ocupata.

Acest joc are 3 functii si de aceea este bun pentru ambii mei baieti (uneori este greu sa-i fac interesati pe amandoi pentru ca au grade diferite de dezvoltare): pui popicele si cele doua bile pe ac, le plimbi tragind de ata (cu acestea doua se ocupa in special Filip) si insiruiesti popicele si… joci bowling 🙂

Acest joc are 3 functii si de aceea este bun pentru ambii mei baieti (uneori este greu sa-i fac interesati pe amandoi pentru ca au grade diferite de dezvoltare): pui popicele si cele doua bile pe ac, le plimbi tragind de ata (cu acestea doua se ocupa in special F.) si insiruiesti popicele si... joci bowling :)

Theo joaca bowling. Deja observ in poza o distanta a lui destul de mare de popice. La inceput statea foarte aproape si se enerva ca nu nimereste. Acum le doboara pe primele trei si la a patra se duce chiar langa ea si o doboara cu mana 🙂

T. joaca bowling. Deja observ in poza o distanta a lui destul de mare de popice. La inceput statea foarte aproape si se enerva ca nu nimereste. Acum le doboara pe primele trei si la a patra se duce chiar langa ea si o doboara cu mana

Lucru cu plastilina

Lucru cu plastilina

Theo a lucrat aproape jumatate de ora cu acest turn. La inceput, dadea drumul bilelor, dar destul de curand a fost fascinat de efectul faptului de a bloca iesirea bilelor. In poza tine mainile la iesire si se uita cum bilele nu mai pot cobori.

T. a lucrat aproape jumatate de ora cu acest turn. La inceput, dadea drumul bilelor, dar destul de curand a fost fascinat de efectul faptului de a bloca iesirea bilelor. In poza tine mainile la iesire si se uita cum bilele nu mai pot cobori.

Ana este fascinata de castanietele cu maner deja de vreo saptamana. Aici nu se vede in poza, dar a scuturat de cateva ori cand castanietele cand jucaria din plastic din dreapta ei. Cat nu este inca foarte frig, o tin imbracata cu pantaloni peste genunchi ca sa se poata deplasa mai usor (se frustra si se ranea cand era in pantaloni scurti) si in picioarele goale.

A. este fascinata de castanietele cu maner deja de vreo saptamana. Aici nu se vede in poza, dar a scuturat de cateva ori cand castanietele cand jucaria din plastic din dreapta ei. Cat nu este inca foarte frig, o tin imbracata cu pantaloni peste genunchi ca sa se poata deplasa mai usor (se frustra si se ranea cand era in pantaloni scurti) si in picioarele goale.

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *