Materiale Montessori la aproape 3 ani

In urma cu doua saptamani, v-am prezentat camera Erikai (2 ani 7 luni) amenajata dupa principii Montessori si in functie de interesele si abilitatile fetitei. Astazi, in urma generozitatii necontenite ale parintilor ei, Gabriela si Catalin, va prezint mai indeaproape cateva materiale, ganduri care stau in spatele alegerii lor, cum si cat de frecvent sunt ele alese si inlocuite cu alte materiale.

Gabriela ne povesteste:

Cum introducem noi activitati si materiale

Introduc un material nou in special atunci cand observ ca se plictiseste de ce are deja expus. Sau ca si regula, ii introduc ceva nou la 2 saptamani, chiar si 3, depinde de situatie. Uneori ii las un material mai mult daca vad ca este interesata de el, alteori il scot de pe rafturi daca observ ca doar cu acela isi ocupa timpul. Daca este ceva ce ii place foarte mult si il scot din camera ei, atunci trezim chiar subiecte noi si interesante de discutie in care cream povesti despre ce credem ca s-ar fi intamplat cu activitatea/cartea respectiva. Si asa avem acel subiect pentru cateva zile bune. Daca la un moment dat imi aminteste de activitate/carte si il doreste asa mult inapoi, atunci i-l aduc. Alteori, astept cate 1-2 saptamani pana reapare pe raft. Cand reapare activitatea/cartea, e fascinata si povestim iar mult. Aceasta este unul din motive pentru care introdusul/eliminarea unei activitati e distractiva.

Ii mai introduc alte activitati atunci cand gasesc ceva nou. Majoritatea activitatilor nu sunt planuite. Vizitam foarte des un loc de unde cumparam jucarii/activitati second-hand. Foarte rar ii cumpar ceva nou din magazin. Asta pentru ca de multe ori in magazin gasesc jucarii ieftine de proasta calitate. Jucariile de lemn noi, pe de alta parte, sunt excesiv de scumpe. Daca vad ceva foarte interesant si cred ca il poate avea, atunci i-l iau insa incerc prima data la second-hand. In 99% din cazuri le gasesc acolo 🙂

Ne plac foarte mult jucariile second-hand, aproape tot ce cumpar sunt produse frumoase, din lemn ieftine. Partea buna e ca aceste jucarii sunt aproape noi, chiar daca sunt folosite. O jucarie de calitate rezista in timp si merita refolosita. In special cand e vorba de copii care pot folosi ceva pentru o perioada destul de scurta dupa care nu il mai vrea. Si asa nu investesc o avere in ceva cu care se va juca o perioada scurta.

Rame Montessori

Materiale Erika_02 (1)Pe langa vizitele la magazinele pe care le cunosc, de multe ori ma inspir si de pe internet, unde cercetez documente si materiale potrivite varstei.  Atunci cand vad ceva interesant la care nu am direct acces sau mi se par scumpe, ii facem noi daca putem, ba uneori le confectionam impreuna. De exemplu, ramele cu fermoar, nasturi si capse sunt facute de noi. Sotul meu a facut ramele, noi am investit doar in nasturi, material, capse si fermoar si eu le-am cusut la masina.

O alta situatie in care ii introduc un material nou este atunci cand vreau sa testez daca ar fi interesata de ceva nou daca e pregatita. De exemplu, recent i-am introdus foarfeca. Inca nu o poate folosi foarte bine, dar arata interes asa ca pastrez activitatea pentru ea.

Desi obisnuiesc sa schimb cate un material la aproximativ 2 saptamani, uneori elimin un material mai repede daca observ ca nu arata deloc interes sau daca nu il foloseste cum este prevazut din constructie. De obicei, motivul pentru care foloseste necorespunzator un material este ca fie nu e pregatita pentru el (nu il poate face), fie este mult prea simplu pentru ea.

Zona de puzzle-uri

Materiale Erika_03

Avem jos un memory game cu carti mari pe care il putem juca insirandu-l pe jos, puzzle cu animale si o activitate puzzle in care se regasesc materiale diferite (la atingere) carora trebuie sa le gaseasca locul. Jocul ei preferat.

Sus, avem un puzzle cu broscuta care are 3 straturi, reprezentand cele 3 stagii de dezvoltare ale broscutei. In mijloc este un puzzle cu figuri geometrice. Acesta este unul din puzzle-urile ei preferate. In stanga, o activitate cu numere si ABC. Am introdus-o deoarece la un moment dat a aratat un interes mare in litere. Dupa o perioada, insa, s-a plictisit si l-am scos. Acum asociaza literele cu persoane. 

Dictionare

Diferite puzzle-luri jos si sus sunt activitati introduse recent. Dictionarul e atractiv deoarece urmarim anumite teme in functie de interesul si dispozitia ei. Mai nou a fost interesata de instrumentele de lucru ale lui tati si chiar a avut o activitate in care tati i-a prezentat intr-o tavita instrumentele si se foloseau de dictionar sa le defineasca (ciocan, surubelnita, cuie etc.). Aceasta activitate a fost strict facuta cu un adult. Nu a primit in grija obiectele mai tarziu pentru a le face singura 🙂

Materiale Erika_04

Cu ajutorul celuilalt dictionar „calatorim” in diferite tari si povestim ceva interesant din tara respectiva. Ne folosim de atlas pentru a cauta tarile.

Zona de arta si creativitate

Materiale Erika_05

In dreapta are foi colorate in stanga albe si in mijloc o tava cu diferite activitati (creioane colorate, cerate, stampile si foarfeca). Acestea sunt materialele pe care eu am considerat ca le poate folosi la aceasta varsta.

Despre familia Erikai

Gabriela si Catalin locuiesc impreuna cu micuta Erika la Copenhaga. Ca admin si membra a grupului de Facebook ImiPlaceMontessori, Gabriela impartaseste cu noi regulat si pe grup ce inseamna pentru ei Montessori acasa. Daca vreti sa-i impartasiti Gabrielei feed-back -ul vostru sau aveti intrebari, puteti comenta la acest articol sau sa o contactati pe Facebook sub numele de Piu Piu.

Alte resurse pe aceasta tema care ar putea fi interesante pentru tine:

Poti sa mai afli si alte lucruri despre camera Erikai in acest articol.

Aici poti citi un articol mai vechi de-al meu cu (unele) materiale potrivite pentru varsta +/- 3 ani (aproape cat are Erika acum).

Si aici poti descoperi o clasa Montessori pentru copii intre 16 luni si 3 ani, cu detalii despre materiale. By Simone Davies, The Montessori Notebook, una din preferatele mele in materie de Montessori.

 

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine 🙂

One comment

  1. In sfârșit cineva care apreciază jucăriile și valoarea lor secund hand. După ce am scris un material „cat costa sa crești un copil” mi-au sărit mamele în cap ca neglijez copilul :)))). Felicitări pentru aplicarea acestui stul de joc și învățare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *