Magia Montessori in sufrageria Rebeccai la 3 ani

Ma bucur tare mult sa va pot prezenta inca o data un mediu de acasa inspirat de Montessori. De fiecare data cand vad un mediu acasa amenajat cu gust, gandit si adaptat pentru a indeplini si nevoile copiilor, imi vine sa strig┬á„Evrika, iata magia Montessori inca odata!” ­čÖé .

In urmatoarele saptamani, intentia lui Carmen si a mea este sa va prezentam cateva locuri din casa lor adaptate nevoilor fetitei ei, Rebecca (acum 2,9 ani). Eu deja am vazut mai multe poze si sunt foarte entuziasmata si recunoscatoare lui Carmen ca impartaseste cu mine aici pe blog si cu voi farmecul pe care au reusit sa-l creeze la ei acasa.

Mai departe astazi, Carmen ne povesteste la ce s-au gandit ea si cu sotul ei atunci cand au amenajat spatiul pentru Rebecca si ne prezinta zona de zi (sufrageria) in prezent.

Zona de zi care ofera libertatea de explorare

Am inceput sa amenajam acest spatiu de cand am ajuns aici, in 2012, la o luna si jumatate de la nasterea fetitei noastre, Rebecca. Ni s-a parut un spatiu imens pe-atunci si chiar ne gandeam cum vom reusi sa il umplem incat sa semene cu un camin cald, primitor si sa fie cat mai accesibil copilului.

Totul a fost mai usor pentru ca am amenajat spatiul treptat. La inceput am beneficiat de un pat mare, baie si bucatarie utilate, de altfel suficiente pentru un bebelus nou-nascut si doi parinti curajosi.

Zona de zi este spatiul unde desfasuram cele mai multe activitati: ne jucam, citim, gatim impreuna, ne relaxam. Asa ca de la mutarea noastra aici, zona de zi este in continua transformare, pe masura ce creste si Rebecca. Principalul gand care ne-a ghidat a fost acela de a crea un spatiu in care fetita noastra sa se simta cat mai libera si, implicit, fericita. Pe parcursul timpului, am observat-o pe Rebecca si i-am pus la dispozitie un mediu ofertant, in care ea sa poata explora dupa nevoile si interesele ei. I-am incurajat miscarea, curiozitatea, dezvoltarea armonioasa.

Foto 19.10.2016, 10 19 09 formatat

Astfel, am organizat o zona pentru lectura si acces nelimitat la biblioteca, o zonă pentru activitati practice, acces in bucatarie, spatiu dedicat jocurilor logice, de constructie, cabinetul de stiinte, terasa cu spatiu organizat mai ales pentru activitati senzoriale si ultimul amenajat, cel dedicat artei (micul atelier StudioArt și pianina).

Habitatele, un instrument educativ practic si distractiv

Pentru ca ne place sa petrecem mult timp afara, timp in care sa observam activ mediul inconjurator cu tot ce cuprinde el, am decis să cream si acasa un mic cabinet de stiinte, unde sunt organizate mici habitate. Acestea imita mediul natural in care sunt intalnite diferite plante si animale. Aceste habitate sunt împartite pe zone: ferma, padure, savana, jungla, zona polara si animale acvatice.Foto 19.05.2016, 12 51 40 formatat

Impactul si informatiile dobandite in acest mod sunt impresionante, pentru ca inva╚Ťarea intr-un context sugestiv este mult mai profunda decat cea intr-un mod abstract, pur teoretic. Singurele materiale pe care le rotesc┬ásunt cartile, care contin informa╚Ťii tot despre aceste domenii. Am facut modificari destul de putin in timp in aceasta zona, in timp ce am cumparat tot mai multe animale si am amenajat chiar familii cu pui.

Mediul Montessori de acasa ii incurajeaza independenta

Stiam si simteam ca un astfel de mediu va aduce multe beneficii. Ne documentaseram destul de bine. Chiar si asa, am avut parte de numeroase provocari si transformari┬ápentru ca uneori ne-a fost greu sa ne eliberam de anumite temeri si conceptii pe care le aveam dinainte de a deveni parinti si care sunt considerate „normalul” in societatea in care am crescut.

Legat de beneficiile spatiului astfel amenajat, am simtit primul impact major in jurul varstei de 2ani. Atunci, am avut un sentiment de „inutilitate”. Nu imi imaginasem ca un copil la nici doi ani poate fi atat de independent si ca menirea mea de parinte care urmareste fiecare pas se sfarsise parca prea devreme. Sau nu asa imi inchipuisem eu inainte de a deveni┬áparinte. ­čÖé

Multe dintre activitatile practice zilnice au devenit rutina pentru Rebecca si treptat ea a inceput sa finalizeze activitatile pe care si le dorea fara sa ne solicite ajutorul.

Despre familia Rebeccai

Mica Rebecca locuieste cu parintii ei intr-un frumos orasel din Germania, Heilbronn. Tatal ei este inginer specializat in robotica si mama ei a lucrat in domeniul bancar. In prezent, Carmen, mama Rebeccai, sta acasa si si isi acorda ei si fetitei ei timpul necesar pentru a se descoperi pe sine si pentru a se concentra pe ceea ce conteaza pentru ea cel mai mult, si anume sa petreaca timp de calitate alaturi de cei dragi.

 

Daca ti-a placut acest articol, te invit sa explorezi si celelalte articole de la categoria „Amenajari interioare de inspiratie Montessori”.

 

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine ­čÖé

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *