Fraţi în devenire

Articol scris in mai 2013 pentru revista „Pap tot” sub numele de scena Perfetta Mamikul

 

Bukurino al meu a împlinit 1 an. Ca şi cum trecerea la noua vârstă cuantificabilă în ani în loc de luni l-a marcat, în aceeaşi zi s-a luat la trântă cu Zvârlughiţă-Ghiţă. Se duce Ghiţă la el să-l şicaneze, aşa cum îi şade bine ca frate mai mare şi dominator. Dă-i o îmbrânceală mică, atinge-l ca din întâmplare când treci pe lângă bebele care exersează echilibrul devenirii sale de biped, desprinde-i mânuţele cu care se ţine de scaun ca să nu cadă, pupă-l apăsat pe cap cât să se prăbuşească sub superioritatea băieţelului care tot mai caută – şi va căuta etern, înţeleg – refacerea paradisului pierdut al triunghiului mama-tata-el.

 

Sentimentul de iubire…
…îmi spune o psiholoagă, nu este cunoscut copiilor mici, cel puţin nu aşa cum îl înţelegem noi. Atunci când fratele face un gest înduioşător de apropiere faţă de bebe, zice-se că face acest lucru deoarece a înţeles că astfel va câştiga aprobarea momentană a părinţilor. E ca la autostopul cu căruţa: “Bre, mârţoaga matale e taaaare frumoasă şi voinică!” O pup în bot şi-o mângâi între urechi, da-mi vine să-i trag un picior ascuns în copită, că nu-mi place să mă simt forţat să linguşesc. Dar o fac si pe-asta (să o linguşesc, adică), deoarece căruţa-mi pare singura modalitate să ajung în oraşul de smarald al viselor multicolore.

 

Vorbind despre fraţi…
…cu diferenţă mică de vârstă, de 2 ani sau pe-acolo, Brazelton spune că pe la vârsta celui mic de 1 an, cel mare începe să se simtă tot mai ameninţat de evoluţia vizibilă a fratelui şi apelează la resurse inventive de a-l sabota pe cel mic, de a-l intimida şi stopa din evoluţie. Şi iată aşa-mi explic eu subtila transformare a zvârlugii mele, care mai nou nu-l mai loveşte pe bebe făţiş, ci-l ciupeşte pe ascuns, îl îmbrânceşte ca din întâmplare si, în general , îl calcă pe orice parte a corpului lui moale şi pufoasă reuşeşte. Şi cel mic este foarte ocupat. Pe lângă exerciţiile motrice si de vorbire intense, se antrenează pentru războiul de termen lung cu inocentul lui terorist. Îşi întăreşte muşchii braţelor ca să ţină de jucării când fratele lui îşi imaginează că-i sunt accesibile, ţipă strident ca avertisment când nu este în nici un pericol fizic iminent, se înfige voiniceşte în cârlionţii delicioşi pe care-i vede dansînd halucinant de cand s-a născut, fără a putea atenta la integritatea lor.946649_10151491888331020_1494772971_n

 

Când diferenţa dintre frati este mică…
…se spune că la început este greu pentru părinţi, pentru că cel mare nici nu a ieşit bine din vârsta bebeluşiei şi prea puţine le înţelege ca un copil de 5-6 ani sau mai mult. Însă mai târziu ar trebui să fie mai uşor pentru părinţi şi fraţii să găsească companie de joacă în fratele său. Aşadar, aştept cu interes ziua în care se vor juca împreună cât e ziulica de lungă şi eu voi putea să particip la întâlniri de mămici unde să mă laud cât grozavă sunt. Merit care nu-i al meu, vezi bine, dar în lumea asta a părinţilor e luptă de guerillă. Deja ne e greu acasă, măcar când ieşim în societate să avem poleiala pe noi, să fim invidiaţi pentru perfecţiuni inventate.

 

Aşadar, ca părinte de doi copii…
…urc cu liftul divin din iad în rai şi înapoi prin diferite niveluri de purgatoriu de câteva zeci de ori pe zi. De câte ori, peste zi, cel mare se apropie de bebe cu respectul şi evlavia datorate unui tablou din mătase, îl soarbe din priviri, îl îmbrătişează graţios, îl sărută tandru, îşi lipeşte obraz de obrazul lui, închide ochii şi afişează zâmbet de bucurie liniştită şi fără de sfârşit! Întorc privirea spre oala de pe aragaz cu stânjeneala conştiinţei că l-am judecat greşit pe al meu copil când aud un ţipăt ascuţit ce denotă oroare, spaimă, durere, toate-ngemănate în piept de bebeluş. Şi revin la biata mea floare jumulită: “îl iubeşte pe frate-su, nu-l iubeşte, îl loveşte pe frate-su, nu-l loveşte, vor fi cândva fraţi ca fraţii, nu vor fi”. Aştept cu năzuinţă iubitoare ziua-n care voi striga: “Evrika! Il iubeşte! Nu-l loveşte! Sunt fraţi ca fraţii!”

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *