Habitate Montessori

Exploreaza mediul inconjurator cu habitatele inspirate de Montessori

Dupa ce data trecuta v-am prezentat zona de zi in care micuta Rebecca isi petrece cel mai mult timp cand este acasa, ne-am gandit ca ar fi interesant pentru voi sa vedeti mai in detaliu niste materiale deosebite.

Este vorba despre ceea ce numim „habitate”. Habitatele (in engleza, „diorama”) reproduc la scara miniaturala ecosisteme, astfel incat copilul poate explora in detaliu animale, plante si alte aspecte din ecosistemul respectiv. Astfel de materiale sunt extrem de incitante, incurajeaza copilul la studiu intr-un mod placut si poate reprezenta baza studiului si a altor materiale (cum ar fi carti).

Mai departe, mama Rebeccai ne povesteste pe scurt gandurile ei legate de habitatele realizate pentru fetita ei si puteti sa va bucurati si voi ochii cu aceste materiale utile si atragatoare.

Carmen ne povesteste:

Habitatele aduc natura in casa

Ideea cu habitatele ne-a venit din dorinta de a realiza o prelungire a mediului din exterior in interior. Petrecem foarte mult timp afara si de fiecare data cand revenim din plimbari, avem o captura importanta de pietre, bete, conuri de brad, scoarta de copac, frunze, castane, ghinde, pene etc.

Asa ne-am gandit sa le asezam intr-un mediu organizat pentru a le putea studia. Pe langa toate aceste elemente naturale, am inceput sa achizitionam si figurine animale pentru care am creat mici cutii care sa imite mediul natural in care ele traiesc. Interesul Rebeccai pentru ele a aparut in jurul varstei de 10-11 luni odata cu primele vizite la zoo sau in parcurile naturale pe care le vizitam in vacantele noastre.

Cabinetul de stiinte

La scurt timp dupa aceste experiente am si revenit la informatiile si momentele petrecute in natura, construind acasa ferma, mediul cu animalele din padure, savana, jungla și animalele subacvatice.

In felul acesta informatiile asimilate in natura sunt consolidate in cel mai simplu mod, prin joaca si lectura. Pentru ca lectura este una din cele mai îndragite activitati la noi acasa, am pus la dispozitia Rebeccai carti despre natura, animale si tot ce inseamna mediul inconjurator, cu imagini reale, atlase si dictionare vizuale. Am organizat o multime de activitati cu diferite tematici cu ajutorul materialelor noastre: puzzle-uri cu animale, carduri folosite pentru asocieri, jocuri senzoriale.

Un alt aspect pe care l-a retinut si caruia ii acordam importanta este cel legat de a respecta si proteja mediul înconjurator.

Am denumit acest colt, cabinetul nostru de stiinte.

Acesta este si modul nostru de a ne construi si pastra cele mai frumoase amintiri din copilaria Rebeccai împreună cu noi.

Habitatele noastre

Mi s-a parut relevant sa incercam sa folosim pentru realizarea cutiilor materiale cat mai naturale, pe care le regasim zilnic in interactiunea cu mediul exterior. Ele sunt si un mod simplu de a exersa toate simturile copilului.

Astfel, pentru a da forma padurii am utilizat conuri de brad, ghinde, alune, muschi, scoarta, crengute, rumegus.

Pentru savana am folosit linte, care ne-a fost de mare ajutor datorita culorii, o bucata de lana cardata si cateva pietre.

Mediul polar a fost cel mai usor de realizat, cu sare grunjoasa, pietricele vopsite albastru si pietre din sticla pentru reprezentarea apei.

Pentru toate acestea am folosit ca suport cutii din plastic de diferite marimi, insa de curand am inceput sa le transferam in cutii de lemn, usor de transportat.

Ferma are cele mai multe elemente cumparate din magazine: gazon artificial, garduri, grajduri Schleich. Legat de producatorul figurinelor, Schleich, noi l-am ales pentru calitate si pentru ca incearca sa pastreze cel mai bine proportia dimensiunilor dintre animale.

Padurea

Habitat Montessori padurea

Habitat Montessori padure 2 Habitat Montessori padure 2

Savana / Jungla

Jungla - Savana 1Jungla - Savana 2

Habitatul polar

Habitatul arctic

Ferma

Habitat Montessori ferma

Habitatul subacvatic

Habitatul subacvatic 1

Si o activitate asociata cu acest habitat:

Habitatul subacvatic 2

Despre familia Rebeccai

Mica Rebecca locuieste cu parintii ei intr-un frumos orasel din Germania, Heilbronn. Tatal ei este inginer specializat in robotica si mama ei a lucrat in domeniul bancar. In prezent, Carmen, mama Rebeccai, sta acasa si si isi acorda ei si fetitei ei timpul necesar pentru a se descoperi pe sine si pentru a se concentra pe ceea ce conteaza pentru ea cel mai mult, si anume sa petreaca timp de calitate alaturi de cei dragi.

Resurse similare pe Booboorooz

Daca-ti place sa explorezi noi idei de activitati de inspiratie Montessori, te invit sa arunci o privire in categoria „Materiale, jocuri, jucarii, ateliere si activitati„. Unele articole sunt mai vechi, de pe vremea cand eram mai putin priceputa la aspectul unui articol. Sper totusi ele sa va inspire 🙂

 

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *