Cum s-a nascut mama din mine

Articol scris in martie 2013 pentru revista „Pap tot” sub numele de scena Perfetta Mamikul

 

Decembrie 2009… E frig, am alergat un maraton si aflu ca sunt insarcinata in 11 saptamani. La scurt timp dupa ce dau sfara in tara de vestea minunata, reactiile nu intarzie sa apara. Astfel, zilele mele pana atunci tihnite se umplu cu povestile prietenilor care doresc sa-mi impartaseasca nenumarate cazuri de sarcini dificile, nasteri cu complicatii, copii urlatori si tatici care nu-si sprijina sotiile. Incep sa ma documentez cu privire la sarcina intr-o carte si pe forumuri, intru in depresie doua saptamani, dupa care devin zen si dezvolt programul supranumit “Ignoranta e mama-ntelepciunii, (voi) mainile acasa de pe burta mea, (tot voi) sfaturile in alta parte”.1003877_10151491884596020_542865705_n

 

SOSESTE ZIUA CEA MARE SI…
…la prima contractie ma invadeaza o bucurie de nedescris, bucurie care se va rataci intr-o negura densa creata de propria-mi ignoranta pe parcursul a 24 de ore de travaliu. Zvarlughita-Ghita soseste pe lume in perfecta stare de sanatate si totusi este indepartat de mine primele 7 ore si urmatoarele 2 zile este hranit cu formula fara sa fiu instiintata. Ne externam cu mari presiuni, relatii si conjunctivita. Incepe astfel pentru mine scoala cea mai exigenta din viata mea. Aflu ca bebelusul meu plange cand are nevoie de ceva, are un suflet separat de al meu, are nevoie de mine indiferent de starea mea fizica sau emotionala si se comunica pe sine intr-un fel bizar si de neinteles pentru mine. Atunci am devenit samurai cu sapte sabii, mama-farfurie zburatoare, deschisa catre orice idee noua de parentaj, pregatita oricand sa experimentez noi cai de a comunica relational. Am intrat in contact cu concepte precum baby-led weaning, attachment parenting, Montessori, ascultare activa, cry-it-out, sleep training, alaptare, unschooling, homeopatie…multe concepte, putin loc pentru instinctul matern.

 

AM ABSORBIT IDEILE…
…cu care m-am identificat, ideile care mi-au domolit spaimele si mi-au dat curajul sa ma trezesc si maine cu sentimentul ca sunt o mama buna. Ideile care mi-au permis sa aman momentul adevaratei oglindiri a sufletului meu de mult ascuns sub numeroase esarfe multicolore ale traumelor propriei copilarii. Si recunosc, sunt vinovata! M-am identificat cu idei care sa-mi mentina impresia ca viata mea a ramas in mare parte la fel ca inainte, am crezut ca este o propunere rezonabila sa incerc sa negociez cu copilul in loc sa se scoale la 4:30, sa se scoale la 6:00 in fiecare dimineata, nu am alaptat exclusiv si nu i-am purtat pe copii tot timpul cu mine, le-am propus mese la program si, in ansamblu, le-am comunicat copiilor nevoile mele asa cum si ei si le-au exprimat pe ale lor.

 

AM AVUT NEVOIE DE…
…2 luni ca sa ma atasez de alaptare si sa mi-o doresc, 10 luni ca sa ma simt confortabil sa plec de acasa cu bebe in vizita la prieteni, 18 luni ca sa ajung sa dorm pe covor la picioarele patutului lui pentru a-i domoli spaimele nocturne, 25 de luni ca sa-mi doresc cu pasiune si fara frica sa petrec mai mult timp cu copiii, 29 de luni ca sa ma eliberez de spaima de co-sleeping eternizat. Am avut nevoie de doua sarcini si 3 ani cumulati, ca sa ajung in urma cu doua luni la concluzia ca orice teorie aplici cu copilul tau, orice propunere ii faci si orice provocare primesti, copilul reactioneaza pozitiv chiar si atunci cand nevoile ii sunt incalcate daca si numai daca el simte dragostea.

 

IN CONCLUZIE…
…sunt o mama suspendata in eter, caci nu sunt nici naturalista, nici cry-it-out-ista. Sunt o mama umana, cu incarcaturi emotionale complexe, cu slabiciuni si imaturitate, cu orgoliu si dragoste nesfarsita dominata de nevoia de control asupra vietii mele. Nu ma regasesc in carti pentru ca nu sunt mama perfecta din carti, sunt mama perfecta pe care o pot fi astazi. Si sunt mama perfecta pentru ca maine ma voi stradui sa fiu mai buna decat sunt astazi.

Ti-a placut articolul? Mai treci pe la mine 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *